Home >> Haberler >> Türkiye >> 600. mücadele haftasında Frankfurt`da “Onlar bizim de kayıplarımız” diye haykırdılar

600. mücadele haftasında Frankfurt`da “Onlar bizim de kayıplarımız” diye haykırdılar

Frankfurt :Cumartesi Anneleri/ İnsanlarının 600. mücadele haftası vesilesiyle, Avrupa’nın birçok kentinde yüzlerce insan onların çocukları, kardeşleri, abi/ablaları, eşleri, sevdikleri için, “Onlar bizim de kayıplarımız” diye haykırdılar. Seslerine ses, dirençlerine direnç, umutlarına umut katmak için, “Faşizme Karşı Omuz Omuza” diyerek alanlarda toplandılar. Kadın örgütlerinin, “Benim Annem Cumartesai… Failleri Tanıyoruz!” şiarıyla düzenlediği dayanışma eylemi, Frankfurt’un en işlek yerlerinden Zeil’de gerçekleştirildi.ohne-titel-2

Kayıp resimlerinin, hasta politik tutsakların, sevdiklerine kavuşamadan hayata veda eden anaların resimlerinin de sergilendiği eylemi Yeni Kadın, ADKH, AAKB, SKB ve COURAGE organize etti. AMARA, Kürt Kadın Meclisi, KOMAN, Göçmen Kadınlar Birliği ve İCAD’ın da desteklediği eylem, “Benim Annem Cumartesi” şiiri okunarak başlatıldı.

Kadın örgütleri adına yapılan ortak açıklamada, “Bizler Türkiye ve Kürdistan coğrafyasından gelen göçmenler olarak, bugün burada 600 haftadır öfkelerini ve sevdiklerinin acılarını avuçlarının içine gömerek yumruk yapan, 21 yıldır dirençle, umutla “Kayıplarımızı istiyoruz!” diyerek her türlü faşist zulme ve baskıya, yaptırıma karşı yılmadan Galatasaray meydanında sevdiklerini arayan, sistemi sorgulayan anaların mücadelesini selamlamak ve sahiplenmek için biraradayız. Onların mücadelesi bizim de mücadelemizdir..” denilerek şöyle devam edildi..“21 yıl önce 20 kadınla başlatılan bu mücadele, kayıpların artışına paralel olarak büyümüş, artmış “Cumartesi İnsanları”na dönüşmüş durumdadır. Ülkenin her tarafı Cumartesi alanına döndürülmüş durumda. Asit kuyularından gözaltında kayıplara, tecavüzlerden vahşet bodrumlarına… insanlar hala diri diri yakılmaya, kurşunlanmaya devam ediyor faşizm tarafından. Öyle bir ülke ki; analar hala “Hurşitim, Eylemim nerede?” diye sormaya devam ediyorlar. Kadın gerillalar katledilip, bedenleri teşhir edilirken, yaralı ele geçirdikleri kadın gerillaya eril, erkek egemen, kadın düşmanı, faşizan dil ve işkenceyle kadına şiddeti sosyal medya üzerinden servis yaparak, kadınlara dolayısıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor. Dolayısıyla biraraya gelmemiz, meydanlara çıkmamız için o kadar çok nedenimiz var ki!… Gözaltında kayıplar bunun sadece bir yanıydı…”

Ortak açıklamanın ardından, Cumartesi annelerinin açıklamaları Almanca – Türkçe olarak paylaşıldı. Kurumların da konuşmalarını yaptıkları eylemde, Kayıp ve Şehit Aileleri Kurumu KOMAV’dan aynı zamanda kayıp yakını da olan Mehmet ve Azime Yılmaz da birer konuşma yaparak kaybedilen çocuklarına dair duygu ve öfkelerini paylaştılar. “Her kapı tıkırtısında heyecanlanmak, “oğlum mu geldi acaba?” heyecanı ve umudunu taşımak bizler için acı. Ama bu sisten sadece bizim çocuğumuzu kaybetmedi, nice çocuklarımızı kopardı bizden. Mücadelemiz de bu yüzden ortaklaştırılarak büyütülmelidir.” dediler…

90’lı yıllarda sendikal mücadele içindeyken devlet tarafından kaybedilen Süleyman Yeter’in eşi Ayşe Yumli Yeter de, o süreci yaşayanlardan biri olarak tarihe ışık tutup hatırlatma yaptı.

Ganime Bozgurt ise Ölüm Orucu maduru olarak, Cumartesi analarına selam ve sahiplenme mesajını ileterek, direnç çiçekleri önünde saygıyla eğildiğini belirtti.

Cumartesi Anneleri’nin tarihinin de Türkçe /Almanca anlatıldığı oturma eylemine ilgi ve duyarlılık oldukça olumlu idi. 200’ün üzerinde katılımın olduğu eylem şiir ve Cumartesi anneleri ve kayıplara dair türkü ve marşlarla sonlandırıldı.

Frankfurt’ta yapılan etkinlik günün anlam ve önemine uygundu. Görsel olarak çok iyi bir hazırlık yapılmıştı.(Mumlardan yere serilen 600.Hafta pankartına, gözaltında kaybedilenlerin ve tutsak hastaların fotoğraflarından önlüklerimize dek her şey çok iyiydi. Türkiyeli kurumların neredeyse hepsinin katılması, Alman kadın örgütlerinin ve kayıp ailelerinin de eylemde yer almış olmaları bir başka olumluluktu.

İstanbul’daki gibi yarı çember oturma eylemi ve görsel hazırlıklarımız etraftan geçen kitlenin oldukça ilgisini çekti.Almanca konuşmalar yapılırken farklı ülkelerden insanların bize yaklaşarak dinlemeleri, sorular yöneltmeleri ilginin göstergesiydi.

Frankfurt Yeni Kadın


Kaynak: Avrupa