Home >> Haberler >> Avrupa >> Yunanistan’da seçimi Miçotakis kazandı

Yunanistan’da seçimi Miçotakis kazandı

H.Merkezi|09.07.2019| Seçimlerde, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın lideri olduğu SYRIZA ikinci parti olarak çıktı ve ana muhalefet oldu.

Yunanistan’da Pazar günü yapılan seçimlerde sandıkların yüzde 99.84’ü açıldı. Yeni Demokrasi oyların yüzde 39.85’ini alırken Çipras’ın liderlik ettiği SYRIZA yüzde 31.53 oy aldı. Bu sonuçlara göre parlamentoda YD’nin 158, SYRIZA’nın 86 koltuğu bulunacak.

Yapılan erken genel seçimlerde merkez solcu Değişim Hareketi(KINAL) yüzde 8.10 oy alarak üçüncü parti oldu ve parlamentoda 22 koltuk kazandı. Yunan Komünist Partisi de oyların yüzde 5.10’unu alarak 15 milletvekili çıkardı.

Neo-Nazi görüşleriyle bilinen faşist Altın Şafak Partisi yüzde üç barajını aşamadığı için meclis dışı kaldı. Altın Şafak’ın geçen dönem 16 milletvekili bulunuyordu. Milliyetçi ‘Yunan Çözümü Partisi’ ise yüze 3.74 oy alarak 10 sandalye ile parlamentoya girmeyi başardı.

R.T. Erdoğan, Miçotakis’e tebrik telefonu açan ilk Cumhurbaşkanı oldu.

‘Miçotakis hanedanı’ geri döndü

Miçotakis, Yunanistan’ın eski başbakanının oğlu. Babası Konstantinos Miçotakis, 1989-1992 arasında bu göreve gelmişti. Kendisinden 14 yaş büyük ablası Dora Bakoyannis de bir süre Atina Belediye Başkanlığı yapmış; ardından Dışişleri Bakanlığı görevini yürütmüştü.

Sosyalist Papandreou ve muhafazakâr Karamanlis aileleriyle birlikte Miçotakis ailesi de, uzun yıllar Yunan siyasetinde etkili oldu.  Uzun yıllar süren bu etki, 2009’da başlayan ekonomik krizin ardından 2015’te radikal sol SYRIZA’nın iktidara gelmesiyle değişti. Muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi’nin 2015’te aldığı bu yenilgi, o dönem “devrim” olarak nitelense de, kaybettiği gücünü geri kazanması 4 buçuk yıl sürdü.

2015’te iktidarda olan koalisyon hükümeti, ekonomi politikalarında başarısız olmak ve Yunan halkını çok sert tasarruf önlemlerine mecbur bırakmakla suçlanmıştı. Kiryakos Miçotakis, o dönemin koalisyon hükümetinde Yönetimsel Reformdan Sorumlu Bakan’dı. Uluslararası mali yardımları alabilmek için atılması gereken adımlardan biri olan binlerce memurun işten çıkarılması görevi, ona verilmişti.

McKinsey şirketinin eski danışmanı, ABD’deki Harvard ve Stanford Üniversitelerinde eğitim alan Kiryakos’un sadece kendisi değil, tüm ailesi de halkın 2015’te seçimle görevden aldığı yönetimin önemli bir parçası olarak görülüyordu. Pazar günü yapılan seçimi kazanmasının ardından, Yunanistan politikasını takip eden bazı gazeteciler ve uzmanlar, ‘Miçotakis hanedanı’nın geri döndüğü yorumunu yaptı. (Kaynak: Özgür Gelecek)


Kaynak: Avrupa