Home >> Haberler >> Avrupa >> Selahattin Demirtaş için AİHM`den Karar

Selahattin Demirtaş için AİHM`den Karar

HABER MERKEZİ | 21.11.2018 | Yaklaşık iki seneyi aşkın bir süredir tutuklu bulunan HDP  eski eş  başkanı Selahattin Demirtaş için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını açıkladı. AİHM, Selahattin Demirtaş’ın siyasi nedenlerle tutuklandığı tespitinde bulundu ve serbest bırakılması yönünde karar verdi.  Demirtaş’ın tutukluluğuyla ilgili hak ihlali olduğunu  ve tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğini söyleyen AİHM, Türkiye`yi Demirtaş`a 10 bin euro manevi tazminat ile 15 bin euro yargılama gideri ödemeye de mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18. maddesine dayanarak “hak ve özgürlüklere getirilen sınırlamalar ancak öngörülen amaçlar için uygulanabilir” içerikli 18’inci maddesinin ihlal edildiğine hüküm verdi. Demirtaş’ın tutukluluğunun ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olduğu ifade eden AİHM kararında; ayrıca, Demirtaş`ın tutukluluğun devam etmesini haklı kılan yeni gerekçeler ve kanıtlar ileri sürülmedikçe, tutukluluk halinin mümkün olan en kısa tarihte sonlanması talebinde bulundu.
AİHM kararına faşist TC Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan, “AİHM’in verdiği kararlar bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” yanıtı geldi. Ayrıca karara sert eleştiriler getiren T. Erdoğan, AİHM’in Selahattin Demirtaş ile ilgili kararı özgürlük ve ya hak arayışına destek olmak değil, düpedüz terörperestliktir, terörist seviciliktir`söyleminde bulundu. Avrupa Konseyi bu açıklamaya ilişkin, “Mahkemenin kararları bütün üye devletleri bağlar” yanıtını verdi. Faşist Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na görede, AIHM`nin kararı kanun hükmünde geçerliliğe sahip. Faşist TC’nin sözde anayasasında bile: “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletler arası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletler arası antlaşma hükümleri esas alınır”  vurgusu yapılıyor. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi  kararlarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne  taraf Türkiye dahil tüm Avrupa devletleri için doğrudan bağlayıcılığı söz konusu.


Kaynak: Avrupa