Home >> Haberler >> Avrupa >> Macron’un Baharı

Macron’un Baharı

Fransa |10.04.20118| Başkanlık seçimleri boyunca vaadlerini sıralarken, baharı Fransa ve bu ülkede yaşayanların mutlu olacağı bir süreç olarak tanımlayan Macron, şimdilerde milyonların protesto gösterileri ile yaşıyor baharı. İşçiler, memurlar, öğrenciler, emekliler, gençler, işsizler hep birlikte sokakları doldurarak haklarının kısıtlanmasına, yokedilmesine, vergi artışlarına, işten çıkartmalara, alım gücünün düşmesine isyan ediyorlar. Çalışma yasasında yapılacak reformların neden olduğu grev ve gösteriler giderek toplumun her kesimine yayılmaya başladı. Son olarak lise öğrencileride 9 Nisan Pazartesi gününden itibaren boykota başlayacaklarını duyurdular.

Daha önce ülkedeki beş büyük sendikanın görüşmesinden, 19 Nisan 2018 günü için Genel Grev kararı çıkmıştı. Sendikalar adına yapılan açıklmada, gösterilerin artık daha “yıpratıcı” ve “etkili” olacağını açıklanmıştı. Nitekim, 8 Nisan’da Nantes şehirinde üniversite öğrencileri ve işçilerin birlikte düzenlediği eylemde Macron maketini “idam ederek” ateşe verdiler. Ülke kamuoyunda oldukça ilgi çeken bu eylemi, Solidaires (Dayanışma) Sendikası sözcüsü Jean Brunacci, maketi yakma kararı alan gençlere destek vererek, sadece sarsmak değil boğazlamak da gerektiğini savundu. Sendikaların bu denli miltan eylemlere destek olması sokağın sesinin artarak ve militanlaşarak çıkacağının göstergesi olarak kabul edebiliriz. Yine üniversitelerde süren işgal ve boykot eylemleri yayılarak devam ediyor. En son 9 Nisan sabahından itibaren Strasbourg’da üniversite boykotu başladığı duyuruldu. Üniversitelerde ki eylemlere yönelik ırkçı ve faşist sivil saldırılar ise artarak devam ediyor. Bu saldırıların olduğu üniversitelerde polis herhangi bir engellemede bulunmuyor.

“ZENGİNLERİN CUMHURBAŞKANI”

Tüm bu hareketliliğin içerisinde hükümet kanadı ve başkanı da reformu kabul ettirme adına pratiklerde bulunmaya devam ediyorlar. Her ne kadar sadece büyük firmalar ve sermayenin desteğinin dışında bir destek bulamasalarda, sorun yaşanan işyerleri ve kamu kuruluşlarına giderek reformu anlatmaya çalışıyorlar. Bu ziyaretlerden sonuncusu, geçtiğimiz hafta Macron tarafından Rouen Hastanesi’ne gerçekleştirildi. Burada konuştuğu iki hemşire tarafından şiddetle eleştirilerek, “zenginlerin cumhurbaşkanı” olduğu yüzüne söylenmiş oldu. Görüşmenin ardından Macron’un uzattığı eli de sıkmayan hemşireler, daha sonrasında “Hiçbir zaman işçi, emekli, çalışan ve tüm emekçiler için para yok. Oysaki bu ülkeyi döndüren biziz. Ancak zenginler için hiçbir problem yok” diyerek Macron politikalarını ve reformlarını kabul etmeyeceklerini belirttiler.

GREVİN ETKİLERİ

SNCF Genel Müdürü Guillaume Pepy, grevin başladığı günden 9 Nisan’a kadar demiryolu firmasının 100 milyon euro zarar ettiğini açıkladı. Bazı şehirlerde lise ve üniversitelerde boykot ve işgallerden dolayı dersler yapılamıyor. Temizlik işçilerinin greve destek olduğu günlerde çöpler toplanmıyor. Enerji sektörü şimdilik kısıtlı olarak katıldığı greve, katılım oranını arttırdığı anda elektrik kesintilerinin yanısıra fabrika üretimlerinin de etkileneceği açıklandı. Yine havayollarında süren grevlerde, yüzmilyonlarca euroluk bir zarardan bahsediliyor. Hükümet kanadı kararlı olduğunu açıklarken, halkın bu grevden dolayı mağdur olduğu vurgusunu yapmaya devam ediyor. Ancak giderek yayılan eylemler, sendikalar tarafından gerekçeleri ile birlikte halka anlatılmaya başlandı. Bu da bundan sonra yapılacak eylemlerdeki kitleselliği arttıracak gibi gösteriyor.

19 NİSAN 2018 GENEL GREV ÇAĞRISI

Ülkenin beş büyük sendikası yapılan görüşmelerden bir sonuç alınamadığını belirterek, 19 Nisan için Genel Grev çağrısında bulundu.


Kaynak: Avrupa