Home >> Haberler >> Avrupa >> Fransa’da Göçmen Yasası’ndaki yeni değişiklikler neler?

Fransa’da Göçmen Yasası’ndaki yeni değişiklikler neler?

Haber Merkezi|08.11.2019|Fransa’da aşırı sağ seçmeni kapmaya çalışan hükümet, ekonomik göçe kota getirmenin yanı sıra göçmenlere sunulan sağlık hizmetlerini sınırlamaya gidecek.

Geçtiğimiz yıl 256 bin kişiye ilk kez oturum hakkı tanınan Fransa’da, aşırı sağın en temel propaganda teması olan göç konusunda bazı değişiklikler gündemde. Başbakan Edouard Philippe’in dün duyurduğu önlemler arasında oturum hakkına dair incelemelerin daha sıkı tutulması ile sağlık hizmetlerinden yararlanmaya sınırlandırma getirilmesi bulunuyor.

EKONOMİK OTURUMLARA KOTA

Sağ kökenli Başbakan Philippe’in Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un belirlediği çerçeve dahilinde açıkladığı değişiklikler arasında geçtiğimiz yıl 33 bin kişinin faydalandığı ‘ekonomik oturma hakkına’ kota getirilmesi var. Fransa’da iş gücü açığının olduğu mesleklerde çalışacak yabancılara verilen bu oturum hakkının sınırlandırılarak, iş gücü açığının bölgelerin düzenleyeceği mesleki eğitimlerle kapatılmasına öncelik verilecek.

AİLE BİRLEŞİMİ OTURUMLARI DAHA FAZLA KONTROL EİDLECEK

Başbakan Philippe’in üzerinde durduğu bir diğer konu ise, aile birleşimi üzerinden alınan oturumlar. Her ne kadar aile birleşimi hakkının korunacağı savunulsa da Fransız vatandaşı bir kişiden çocuk sahibi olma veya evlilikler üzerinden alınan oturumların daha sıkı kontrol edileceğinin sinyali verildi. Philippe, bazı yabancıların kendisinden olmamasına rağmen bir çocuğu oturum almak amacıyla tanımasını örnek verdi.

SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANMA SÜRESİ KISALIYOR

Hükümetin üzerinde durduğu bir diğer başlık ise, iltica başvuruları reddedilenler ile kaçak konumdaki yabancıların sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan Devlet Tıbbi Yardımı (AME). Buna göre, iltica davası olumsuz sonuçlanan bir kişi 12 ay yerine en fazla 6 ay sağlık hizmetlerinden yararlanacak ve zorunlu olmayan tedavi ve ilaçlar da bu kapsamın dışında tutulacak. Bu kapsamda diz, bacak veya katarakt ameliyatlarının karşılanması için sigorta kurumunun önceden onay vermesi şartı getiriliyor.

Çocuklar dışındaki tüm göçmenlerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi ancak Fransa’da 3 ay kaldıktan sonra mümkün olabilecek. Turist vizesiyle gelenler ise vize sürelerinin dolması ardından sağlık sigortasından yararlanabilecek.

Ayrıca, bu yıl 900 milyon Euro’yu aşkın bir maliyetinin olacağı bilinen AME’ye başvuracak göçmenlerin sigorta kurumuna başvurduktan sonra fiziki olarak da hazır bulunmaları gerekecek.

Ancak hükümet, kanun hükmünde kararnameyle hayata geçirilmesi planlanan değişikliklerin acil durumlar için geçerli olmayacağını duyurdu.

AÇIK HAVADAKİ KAMPLAR KAPATILACAK

İltica başvurusunda bulunan on binlerce kişinin sokaklarda yaşamak zorunda kaldığı Fransa’da bu konuda da adım atılacağı, hükümetin duyurduğu önlemler arasında. İçişleri Bakanı Christophe Castaner, başkent Paris’in çevresindekiler başta olmak üzere açık havada ve sağlıksız koşullarda yaşanan kampların kaldırılacağını söyledi.

Castaner, ülkesinin göçmenlerin ağırlanacağı kamp ve yurtlar konusunda yetersiz kaldığını kabul etse de birçok kentte oturum alan binlerce mültecinin dahi birden fazla kişi ya da ailenin aynı dairede kaldığı geçici barınma merkezlerinde yaşadığı biliniyor.

YENİ SINIRDIŞI MERKEZLERİ AÇILIYOR

Fransız hükümetinin önlemleri arasında ülkede son yıllarda sayıları artan iltica başvuruları reddedilen bireylerin sınır dışı edilmelerinin hızlandırılması var. Bu kapsamda hali hazırdaki 25 sınır dışı merkezine 3 tane daha eklenecek.

Ayrıca iltica başvurularına bakan Fransa Mültecileri ve Vatansızları Koruma Ofisi (OFPRA) bünyesine 200 çalışanın alınması planlanıyor.

VATANDAŞLIK: İYİ DİL SEVİYESİ VE LAİKLİĞE UYMA ŞARTI

Öte yandan hükümet, vatandaşlık hakkını zorlaştıran önlemler alacak. Bu kapsamda halen vatandaşlık hakkı için dil seviyesi şartı B1 iken, bu seviyenin yükseltilmesi öngörülüyor.

Ayrıca son yıllarda giderek daha fazla gündemde olan laiklik ilkesi başta olmak üzere ‘cumhuriyet değerlerini kabul etme’ şartının yerine getirilip getirilmediği daha sıkı bir biçimde kontrol edilecek.

GÖÇÜ SINIRLAYARAK LE PEN’E GİDEN OYLARI GERİ ALMAK İSTİYOR

67 milyon nüfuslu Fransa’da geçtiğimiz yıl 256 bin kişiye oturum hakkı verilirken, bunlar arasında en az 90 bin aile birleşimi hakkından faydalanan kişiler bulunuyordu. İş gücü açığının olduğu mesleklerde uzman 33 bin yabancıya ‘ekonomik oturum’ hakkı verilirken, on binlerce kişiye ise öğrenci vizesi verildi.

Göç konusu anketlerde Emmanuel Macron ile başa baş görünen aşırı sağcı Marine Le Pen tarafından kullanılan en önemli propaganda argümanı. Macron’un sağ ve aşırı sağ seçmenin oylarını kendisine çekerek, 2022 seçimlerinde Le Pen’e karşı daha güçlü pozisyonda olmayı hedeflediği biliniyor. 2017 seçimlerinde ikinci tura Macron ve Le Pen kalmış, Macron oyların yüzde 66’sını alarak cumhurbaşkanı seçilmişti.

 

Kaynak : ANF Türkçe


Kaynak: Avrupa