Home >> Haberler >> Avrupa >> FRANSA’DA GENEL GREV

FRANSA’DA GENEL GREV

FRANSA | 07.12.2019 | Sendikaların verdiği bilgilere göre 1,5 milyon kişinin katıldığı ve Fransa’da son yıllarda görülen katılım oranının en yüksek olduğu Genel Grev ülke çapında ciddi bir etki yarattı.

GREVE GİDERKEN SENDİKALARIN DURUMU

Sendikal hareketin dönemsel olarak gerilediği bir dönemde yaşanılan Genel Grev, işçi ve memur sendikalarının oldukça yoğun üye kaybını yaşadığı günlere denk geldi. Kendi üyeleri arasında ciddi bir güven kaybı yaşayan sendikalar bu grevlerle birlikte tekrardan kitlelerle bir araya gelmenin fırsatını da yakalamış oldu.  En fazla üye sayısına sahip CGT (Genel İş Sendikası) son yıllarda bu özelliğini “hükümet yanlısı” olarak lanse edilen CFDT (Fransa Demokratik İşçi Konfederasyonu)’na kaptırmış durumda. CGT içerisinde yaşanan tartışmalar son kongrelerinde sert tartışmalara sebep oldu. Üye sayısındaki düşüş, sarı yelekliler eylemine mesafeli duruş ve uluslararası sendikal hareketteki yeri konusu uzun tartışmalara sahne oldu. Özellikle sarı yelekliler eylemine destek verilmemesi mahkum edilerek kapanış bildirgesine destek olma ve eylemlere katılma kararı geçirilmiş oldu. Hükümetin reform olarak ortaya koyduğu tüm gerici yasalara ancak güçlü ve bilinci berrak bir sendikal hareketin karşı ko

yacağı açıktır. Kongrede sınıf mücadelesinin önemi üzerine ve kapitalizm karşıtı söylemler coşkulu alkışlarla karşılanmıştı. Genel İş Sendikasının şahsında yaşanan bu daralma sol cenahta bulunan tüm sendikalarında muzdarip  olduğu bir durum. Ülke çapında sendikalılaşma  oranı yüzde 8 civarında. Olumlu tek yan ise; bu durumun farkına varılması ve sendika kongrelerinde tartışmaların büyük kısmını bu meselenin almasıdır.

MACRON HÜKÜMETİNİN İCRAATLARI

Mayıs 2017’de gerçekleştirilen ve Fransa tarihinin  en düşük katılımlı seçimiyle iktidarı kazanan Macron ve partisi yapılan anketlerde oldukça prestij kaybına uğramış görünüyor. Toplumu ilgilendiren bir çok konuda ortaya koyduğu düşünceler, yasa tasarıları, reformlar ve yasalar ciddi tepkilere neden oldu. Eğitim alanında; öğretmen sayısını azaltma kararı, yabancı öğrencilerin lisans ve lisansüstü eğitim ücretlerine yapılmak istenen zamlar, lisede alan seçiminin erkene alınması, sosyal bilimler, edebiyat ve fen ana dalları dışında başka alanların da dahil edilmesi, üniversiteye giriş koşullarında yapılan değişikliklerin ayrıcalıklı öğrencilerin işine yarayacak bir sistem olacağı ve eşitsizliği arttıracağı eleştirileri, Olağanüstü Hal’in yasalaştırılarak kalıcı hale getirilmesi, işverenlere/büyük işletmelere vergi kolaylığı sağlanırken çalışan işçi/memura ek vergiler konulması, emeklilerin aldıkları

maaşın enflasyon karşısında değer yitirmesi, kamuda çalışan memurların yük olarak görülmesi ve kade

meli olarak işten çıkartılmak istenmesi, çalışanların ek mesai ücretlerinin kısıtlanması/ödenmemesi ve son dönemde akaryakıta getirilen ek vergilerden dolayı kendiliğinden gelişen “Sarı Yelekliler” hareketi… tüm bu meselelerde sokaklara inen işçi, memur, öğrenci, emekli ve işsizler bu hoşnutsuzluklarını son yılların en büyük genel grevine taşımış oldular.

5 ARALIK GENEL GREV

Macron tarafından “Emeklilik Reformu” olarak adlandırılan, emeklilik yasasında yapılmak istenen değişikliklere tepki gösteren ve başta CGT olmak üzere sendikalar tarafından yapılan çağrıya uyan; RATP (Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen kurum), Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu

şirketi Air France çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri de dahil sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, memurlar, avukatlar, tarım işçileri, postane çalışanları, taksi ve nakliye şoförleri, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF, otomotiv üreticisi Renault ve rafineri çalışanları genel greve katıldılar. Gerçekleştirilmek istenen reform paketinde, yaşı ve özellikleri farklı olan 42 emeklilik hakkının, çalışma sürecinde elde edilen başarılara endeksli puan sistemine dayanan tek bir modele indirilmesi öngörülüyor. Buna göre çalışılan her gün alınacak ödüller ve puanlara bağlı olarak emeklilikte farklı faydalara sahip olunacak. Halihazırda en erken emeklilik yaşı 60’dan 62’ye çıkarılmıştı. Yeni yasayla 64 yaşından önce emekli olanlar ise yüzde 5 daha az maaş alacak. Macron Fransa’nın yaşlanan nüfusunun bu yasayı zorunlu kıldığı söylerken yapılan anketlerde kendisine destekçi bulamadığını gösteriyor.

Genel grevin ilk günü yaklaşık 1,5 milyon kişi sokaklara çıkarken bu sayı son yıllardaki en kitlesel eylemi işaret ediyordu. Paris’in yanı sıra Nantes, Bordeaux ve Rennes kentlerinde de protestocularla polis arasında çatışma çıktı.  Fransa’nın ulusal demiryolu şirketi bölgesel trenlerinin yüzde 90’ının iptal edildiğini açıkladı. Paris metrosu ise 16 hattından 11’ini kapatmak zorunda kaldı. Yüzlerce uçuş iptal edildi.

Sendikalar tarafından yapılan açıklamada 5 Aralık’ta başlayan genel grevin 10 Aralık Salı gününe kadar uzatıldığı açıklandı.


Kaynak: Avrupa